Jak vytvořit rodinné fotky plné emocí?

 

Přirozenost a autenticita v rodinné fotografii je čím dál víc populární. Ale vyfotit právě tohle je obtížnější, než se zdá. Pokud totiž očekáváte, že se před vámi vaši klienti z ničeho nic budou objímat a radostně smát, budete možná zklamaní.  Netvrdím, že všichni, ale spousta běžných lidí je před objektivem nesmělá a dopředu vám bude hlásit, že nevypadá vůbec fotogenicky. Často se rodina postaví vedle sebe, tváří se rozpačitě a upřeně se dívá do objektivu. Jak tedy docílit upřímných emocí v rodinné fotografii?

IMG_1643.jpg

Příprava je klíčová

Dopředu své klienty připravte na to, co je čeká. Zdůrazněte, že to bude vlastně hezká procházka po pěkných místech, kde děti mohou dělat psí kusy a to je přesně to, co vy potřebujete. Ještě než samotné focení začne, znovu jim zopakujte, že se nemusí koukat do objektivu a že se nemají bát děti pohladit a obejmout co nejčastěji.

IMG_0337.jpg

Uvědomte si, že i lifestylová fotografie potřebuje režii. A většina lidí potřebuje režiséra, který jim dodá jistotu, že vypadají perfektně. Je zapotřebí s lidmi mluvit a udržovat konverzaci. Nebo naopak mlčet, pokud si to okamžik žádá. Ptejte se klientů na otázky, zároveň nebuďte vtíraví. Zajímejte se o ně, chvalte je. Pokud vidíte, že záběr není zrovna dobrý, nechte si to pro sebe a buďte pozitivní. Najděte si jiný úhel a klientům konkrétně řekněte, co od nich potřebujete. Budou se cítit lépe, protože uvidí, že máte situaci pod kontrolou.

IMG_6935.jpg

Povedl se vám snímek? Rovnou ho ukažte

Nebojte se s nimi zároveň sdílet vaše nadšení z fotografií. Pokud se vám nějaký moment líbí, řekněte to naplno. A pokud víte, že jste právě zachytili záběr, který klientům lichotí a z něhož budou nadšeni, ukažte jim ho na displeji fotoaparátu. Aby se totiž lidé před vaším objektivem uvolnili a cítili dobře, ujišťujte je o tom, že dobře vypadají. Tato malá ujištění jim většinou pozvednou náladu a často je pobídnou k vlastní iniciativě.

Pokud vidíte, že klienti jsou trochu nervózní, dejte jim pauzu. Řekněte, že si musíte nastavit fotoaparát, zkusit světlo či vyměnit objektiv, a dáte jim tak prostor uvolnit se a nevšímat si vás. Často tento moment stačí k tomu, aby se rodiče a děti v klidu nadechli a začali si focení více užívat.

IMG_8848.jpg

Ale co když je rodina stále málo aktivní?

Jak už ale bylo zmíněno, většina lidí potřebuje trochu popostrčit, aby se uvolnila a cítila se před fotoaparátem dobře. Pokud jste začínající fotograf(ka), je ovšem opravdu těžké se soustředit na správné nastavení fotoaparátu, hledat dobré světlo, usměrňovat děti, hlídat si kompozici a zároveň vypadat v klidu. Doporučuji mít proto v záloze “tahák”, který obsahuje vaše nejoblíbenější pozice a malé nápovědy, jak jich dosáhnout. 

Chcete mít takový tahák po ruce? Můžete si zdarma stáhnout mých 40 tipů na (ne)pózování rodin, které jsem za svou fotografickou praxi dala dohromady. Získáte tipy, jak rozesmát rodinu, zachytit láskyplné pohledy či upřímná gesta. Vy budete mít ve chvíli nejistoty pomocnou berličku a pro vaše klienty focení bude najednou zábava a sami budou překvapení, jak si ho užili.

Článek vznikl pro projekt Miluji focení.

IMG_3346.jpg
 
Hana Bradkova